Over Humboldt

Alexander von Humboldt is de grote inspiratiebron voor het Humboldt Huis. Zijn leven staat symbool voor ondernemerschap, verbeelding en de kracht van nieuwe perspectieven. 


Ondernemerschap
Op dertigjarige leeftijd liet Von Humboldt een zeker en comfortabel leven achter zich om al zijn vermogens te investeren in een wetenschappelijke ontdekkingstocht met levensgrote risico's. Zo beklom hij met blote voeten de ijskoude Chimborazo om zijn meetinstrumenten op ongekende hoogte te testen. Dat hij daarmee een wereldrecord bergbeklimmen vestigde, was bijzaak.

Verbeelding
Door voortdurend perspectieven te combineren zag hij dwarsverbanden die nog nooit iemand gezien had. Bij terugkomst liet hij alles rustig op zich inwerken en schreef hij zijn nieuwe inzichten op in toegankelijke teksten met sprekend beeld - de eerste infographics - zodat een breed publiek hem kon begrijpen. Zo werd hij de bekendste wereldburger van de 19e eeuw.

Perspectieven
Sindsdien is zijn invloed, van Charles Darwin tot Thomas Jefferson, van Símon Bolívar tot Antoni Gaudí, overal voelbaar. Een effect dat hij alleen kon bereiken door het gebaande pad te verlaten, ruimte voor nieuwe perspectieven te maken en deze te delen.